وجود کافههای متعدد در هر گوشه و کنار بسیاری از شهرها در سراسر جهان، خبر از آن میدهد که قهوه محصول و نوشیدنی دوست داشتنی در اکثر کشورهای جهان است. قهوه و دان قهوه به عنوان سومین نوشیدنی رایج در دنیا، بعد از آب و چایی، در همه جا یافت میشود و در این میان کشورهای برتر تولید کننده قهوه که هر کدام میلیون ها کیلوگرم دان قهوه را سالانه تولید میکنند، همیشه در حال بازاریابی و فروش این دان با ارزش به مشتریان خود در سراسر گیتی هستند.
بعد از نفت، قهوه رتبه دوم معاملات کالا را در دنیا دارد. با حدود نیم تریلیون فنجان که در سال مشتری دارد. قهوه، تنها به صورت یک فنجان دم کرده استفاده نمیشود. دانه قهوه، (در فرآیند بدون کافئین شدن)، کافئین مورد نیاز نوشیدنی های کولا، لوازم آرایشی و داروها را نیز فراهم میکند. دو نوع اساسی قهوه کشت می شود: عربیکا، که 70 درصد قهوه دنیا را شامل میشود و ربوستا که ارزانتر است و آسان تر رشد میکند.
در ادامه، لیستی از 10 کشور برتر تولید کنند قهوه در دنیا که سازمان بین المللی قهوه آن را منتشر کرده، به همراه توضیحاتی مختصر جهت اطلاع منتشر شده است.
آشنایی با کشورهای برتر در زمینه تولید انواع قهوه در دنیا و 10 کشوری که بیشترین صادرات قهوه در دنیا را دارند:
آشنایی با کشورهای برتر در زمینه تولید انواع قهوه در دنیا و 10 کشوری که بیشترین صادرات قهوه در دنیا را دارند:
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - گواتمالا
10- گواتمالا، با 204000 تن قهوه:
گواتمالا، 204 هزار تن دانه قهوه در سال 2016 تولید کرده است. و تولید آنها در طی چند سال گذشته ثابت بوده است. دانه های قهوه ای که در گواتمالا فراوان است، در دمایی بین 16 تا 32 درجه سانتی گراد، و ارتفاعی بین 500 تا 5000 هزار متر از سطح دریا یافت میشود. گواتمالا تولید کننده برتر آمریکای مرکزی بود، تا این که در سال 2011 هندوراس از آن پیشی گرفت.
گواتمالا زمانی وارد تجارت قهوه شد که دو محصول اصلی صادراتی آن یعنی کچینال و ایندیگو (دو نوع دانه رنگی) در برابر رنگهای شیمیایی بلا استفاده شدند. در همان زمان، دولت سیاست هایی را در پیش گرفت که صنعت قهوه را پشتیبانی کند، مانند معافیت های مالیاتی و مزایای تجاری. در سال 1960 دولت توانست با راه اندازی آناکافه “Anacafe” (انجمن ملی قهوه)، تقاضای جهانی را برای قهوه گواتمالا افزایش دهد.
این انجمن تا امروز به کار خود در بازاریابی قهوه تولید ملی در جهان، ادامه میدهد.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - مکزیک
9- مکزیک، 234 هزار تن:
در سال 2016، مکزیک بیش از 234هزار تن دانه قهوه تولید کرد. کشوری که دانه های عربیکا را با کیفیتی بالا، در مناطق ساحلی نزدیک به گواتمالا پرورش میدهد. مکزیک بیشترین سهم صادرات قهوه به آمریکا را دارد.
در دهه 1990 میلادی، بحرانی در تولید قهوه مکزیک به وجود آمد. زمانی که توافق بین المللی قهوه ملغی شد و قیمت جهانی قهوه و صادرات آن دیگر کنترل نمیشد. و کشور مکزیک نتوانست با بازار جهانی رقابت کند. پایین آمدن قیمت قهوه و تولید آن باعث ایجاد مشکلات اجتماعی در کشور مکزیک شد. زمانی که تولید قهوه در دهه 90 و 2000 میلادی کاهش یافت، پایداری تقاضای قهوه آمریکا از مکزیک، به ترمیم بازار قهوه مکزیک کمک کرد و از حدود 1٫7 (60 کیلوگرم) میلیون کیسه در سال 2005 به 4 میلیون در سال 2014 رسید.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - اوگاندا
8- اوگاندا، 288000تن:
وقی به تولید قهوه فکر میکنید، احتمالا اوگاندا به ذهنتان نیاید، اوگاندا بالاترین درآمد از صادرات را در آمریکای مرکزی دارد. این کشور مکزیک را در سال 2015 پشت سر گذاشت تا هشتمین تولید کننده بزرگ قهوه در جهان شود. کشوری که دانه های روبوستا- محصولی محلی که در جنل های کیبالا رشد میکند،- را به خوبی دانه های عربیکا در نزدیکی اتیوپی پرورش میدهد.
قهوه بخشی حیاتی از اقتصاد کشور اوگاندا است. با سهمی بزرگ از جمعیت فعال اقتصادی در صنعت قهوه. تولید قهوه در ابتدا تحت کنترل ناموفق دولت بود. هرچند، بعداز خصوصی سازی دول در سال 1991، احیایی قوی در این صنعت دیده شد، که به 5100% فزایش تولید از سال 1989 منجر شد. هرچند دولت همچنان نظارت خود را بر این صنعت بر از جریانهای خارج از کشور، توسط سازمان توسعه قهوه اوگاندا اعمال میکند.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - هند
7- هند، 348000 تن:
هند 348 هزار تن دانه قهوه در سال 2016 تولید کرد. همه جای هند برای پرورش قهوه مناسب نیست. تنها در تپه هایی از قسمت جنوبی کشور قهوه رشد میکند. دانه های قهوه توسط کشاورزان کوچک در مناطقی با بارندگی های موسمی، و در کنار ادویه جاتی مانند دارچین و زنجبیل کاشته میشود که به قهوه عطر و طعمی تند منتقل میکند. در سال 2004 برند تاتا قهوه هند، 3 مدال طلایی رقابت های گرندکاز قهوه را از آن خود کرد. همانطور که قهوه به اندازه چای در هند محبوب نیست، 80 درصد قهوه کشور با اهداف صادراتی کشت میشود. مشتریان اصلی قهوه هند، اروپا و روسیه است.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا – هندوراس
6- هندوراس، 348 هزار تن:
هندوراس 348 هزار تن قهوه در سال 2016 تولید کرد. تقریبا برابر اوج تولید محصول خود در سال 2011 به مقدار 354 هزار کیلو. هندوراس کشورهای دیگر را برای تبدیل شدن به تبدیل شدن به تولید کننده اصلی آمریکای مرکزی پشت سر گذاشته است. با این حال، قهوه هندوراس هنوز از فقدان برند ملی آسیب میبیند. در حالی که بیشتر مردم قهوه کلمبیا و یا هندوراس را تشخیص میدهند، دانه های قهوه هندوراس اساسا به صورت مخلوط استفاده می شوند و کمتر توسط مصرف کننده معمولی قابل تشخیص اند. با وجود این مسائل، قهوه بخش مهمی از اقتصاد هندوراس را پوشش میدهد. و صنعت قهوه به صورت مداوم برای بخش بزرگی از جمعیت فعال کاری کشور کسب درآمد میکند.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - اتیوپی
5-اتیوپی – 348 هزار تن:
اتیوپی همه ساله مقدار زیادی دانه قهوه تولید میکند. با 348 هزار تن قهوه در سال 2016، به تنهایی موطن جغرافیایی اصلی قهوه عربیکا بوده است، محبوب ترین نوع دانه در سراسر دنیا. که بخش کوچکی از اقتصاد کشور نیست، بیش از 28 % صادرات سالانه قهوه، نتیجه ای صادرات قهوه است. این موضوع نشان میدهند که بیش از 15 میلیون نفر از شهروندان آن در صنعت قهوه مشغول به کار هستند.
اتیوپی فرهنگ قهوه بسیار غنی ای دارد. برای بیش از 1100 سال، مردم متوجه دانه هایی با اثری محرک شدند که گله کشاورزان و چوپانان بد شانس، آن را میخوردند. با آغاز کشاورزی و کشت قهوه، انواع محلی دانه های عربیکا رشد یافتند. هر کدام با نامی مشخص و طعمی متفاوت. هرار، لیمو، سیدامو و ییرگاچف، از انواع دانه های معامله شده از قهوه عربیکا هستند. با حمایت انحصاری دولت اتیوپی.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - اندونزی
4- اندونزی، 660،000 تن:
اگرچه ممکن است اندونزی به عنوان یکی از برترین تولید کنندگان بین المللی شناخته نشود، اما این کشور بیش از 660 هزار تن دانه قهوه در سال 2016 تولید کرده است. اندونزی متد برتری کمیت بر کیفیت را انتخاب کرده است چرا که کوهستان شرایط بهتری برای تولید دانه های روبوستا با کیفیت پایین تر (که ارزش کمتری نسب به دانه های قهوه عربیکا کشورهایی مثل برزیل و کلمبیا دارد). بر خلاف موضوع، این کشور شرایط و موقعیت جغرافیایی ایده آلی برای کشت قهوه دارد. چرا که نزدیک خط استوا است و کوهستان های متعددی دارد که برای کاشت قهوه مناسب است.
تولید قهوه توسط استعمارگران هلندی در اندونزی رایج شد. و بعد از استعمار هم تولید آن ادامه یافت. چرا که آب و هوای اندونزی برای کشت قهوه مناسب است. زمین های زیر کشت قهوه، 1 میلیون هکتار از سطح کشور را تحت پوشش قرار میدهد و بیش از 90 درصد این زمینها توسط تولید کنندگان کوچک اداره می شوند.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - کلمبیا
3- کلمبیا 810،000 تن:
قهوه کلمبیا در جهان معروف است. هرچند کوهستان های آن در حال حاضر اثری منفی بر تولید قهوه کلمبیا دارند. در سال 1980، تا 2010، دمای هوا به آرامی کاهش یافت و بارشهایی صورت گرفت. هر دو این عامل ها شرایط آب و هوایی لازم برای تولید قهوه کلمیبا را تهدید میکند. کلمبیا کشور دوم تولید کننده قهوه بود تا این که ویتنام از آن پیشی گرفت، اما همچنان نقشی مهم در رقابت تجاری قهوه در دنیا را بازی میکند.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - ویتنام
2- ویتنام – 1650،000 تن:
بسیاری از مردم با قهوه ویتنام آشنا هستند. قهوه ای با امضای مخلوط با شیر شیرین. ویتنام به تنهایی 1 میلیون و 650 هزار تن قهوه در سال 2016 تولید کرد و دومین تولید کننده بزرگ قهوه در دنیاست. در حالی که وفقه ای در تولید قهوه ویتنام در طول جنگ و بعد از آن اتفاق افتاد، صنعت قهوه همچنان بخش بزرگی از اقتصاد ویتنام را دربرمیگیرد و مقام دوم صادرات این کشور بعد از برنج را دارد. ویتنام به سرعت تولید قهوه را از 6 هزار تن در سال 1975 به نزدیک 2 میلیون تن در حال حاضر رساند. این رشد منجر به این شد که قهوه جایگاه دوم تولید کننده های مهم قهوه در جهان را از آن خود کند.
کشورهای برتر تولید کننده قهوه در دنیا - برزیل
1-برزیل – 2،595،000 تن:
برزیل بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان است و این کشور به تنهایی بیش از 2/5 میلیون تن از دانههای قهوه دنیا را تولید میکند. اما این اتفاقی جدید در دنیای قهوه نیست. برزیل بیش از 150 سال است که این رتبه را در اختیار خود دارد.
زمین های تحت کشت قهوه در برزیل، حدود 27 هزار کیلومتر مربع از سطح این کشور را پوشش میدهند. بیش تر این زمین ها در مناطق میناس گاریاس، سائوپائولو و پارانا قرار دارد. سه منطقه در ایالت جنوبی کشور که کوهستانی است و دما برای کشت قهوه ایده آل است. بزریل همچنین خود را با شیوه عمل آوری خشک قهوه (بدون شست و شو) متفاوت قهوه از بقیه کشورها متمایز میکند. به شکلی که گیلاس های قهوه در برابر آفتاب خشک می شوند و این شیوه به فرآیند های دیگر ترجیح داده میشود.