شات اسپرسو خوری امروزه یکی از فعالیتهای حتی روزمرهی بسیاری از افراد است. اسپرسو را میتوان یکی از محبوبترین و پرمصرفترین انواع قهوه نه تنها در ایران بلکه دنیا دانست.
همانطور که پیش از این در بلاگ فروشگاه آنلاین قهوه حراجی گفتیم، اسپرسو فواید بینظیر و چشمگیری برای سلامتی دارد. انستیتو ملی اسپرسوی ایتالیا اسپرسو را چنین تعریف میکند: 25 گرم قهوه استخراجشده از 7 گرم سابهی کاملا آسیابشده که با عبور تحت فشار آب 88 درجه با فشاری معادل 9 بار از میان سابه به دست آمده باشد.
اسپرسو نسبت به سایر قهوهها غلیظتر است و بافت سنگینی دارد و معمولا در فنجانهای 20 تا 30 میلیلیتری سرو میشود.
آسیاب ریز و فشردگی سابه، باعث میشود آب بهراحتی قابل عبور نباشد؛ بنابراین وقتی آب با فشار از روی قهوه میگذرد، جان و ذات قهوه را میکشد و در فنجان میریزد.
یک شات اسپرسو به طور دقیق از چه چیزهایی تشکیل میشود؟
برای تهیهی قهوهی اسپرسو معمولا قهوههای عربیکا و روبوستا با هم ترکیب میکنند تا هر کدام از المانهای طعمی قهوه در نوشیدنیای که در نهایت تهیه میشود، نقشی ایفاده کرده باشد. همین روند باعث میشود تهیهی اسپرسو نسبت به بسیاری از قهوههای دیگر مراحل پیچیدهتر و تخصصیتری داشته باشد.
مهمترین نشانهی یک شات اسپرسو با کیفیت و طعم عالی، کف غلیظ، یکدست و کرم رنگ روی سطح آن است. بعضی به این کف خامه یا کریما هم میگویند. نشانهی یک اسپرسوی با کیفیت کف قهوهای کمرنگ آن است. این کف باید رنگی نزدیک به رنگ فندق اما روشنتر داشته باشد. کریما نباید بریدهبریده، کمرنگ و بیرمق باشد؛ یا جای لکهای روشن روی آن دیده شود.
آب مناسب برای تهیهی یک شات اسپرسو باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
میدانیم که آب مناسب برای تهیهی یک شات اسپرسو باید چه ویژگیهایی داشته باشد. این آب که نباید املاح زیادی داشته باشد، لازم است سرد باشد و مقداری اکسیژن طبیعی در آن وجود داشته باشد.
نکتهی مهم اینجاست که کیفیت یک شات اسپرسو به عوامل بیشتری بستگی دارد. فشار تنها پایه و اساس دم کردن سریع قهوه نیست. این کاربه ایجاد حالت فومی و پخش کردن روغنهای غنی قهوه در شات نهایی اسپرسو هم کمک میکند.
قهوهی خالص برای عبور آب از میان قهوه و تهیه فنجان قهوه شما به نیروی جاذبه بستگی دارد. اگر از یک موکاپات یا حتی فرنچ پرس برای درست کردن قهوه استفاده میکنید وقتی فشار واقعی روی آب و قهوه را بر حسب بار اندازه گیری کنید متوجه میشوید که این فشار ناچیز است.
در واقع شات اسپرسو خوری با فشاری بسیار کم اما بسیار مهم از اسپرسوی درجه یک پر میشود. اگر این فشار تنظیم نباشد، نتیجهی کار یک اسپرسوی درجهی اول نخواهد بود.
علاوه بر این، کیفیت دانههای قهوه نیز بسیار مهم و حیاتی است.
باید به این نکته هم توجه داشته باشید که یک شات اسپرسوی با کیفیت و درجه یک را نمیتوانید با دانههای قهوهی معمولی تهیه کنید.
مشخصات یک اسپرسوی استاندارد چیست؟
اسپرسو اگر به درستی دم شود با کرمی که دارد طعم بینظیر، مزه غنی، حالت مخملی و رایحهای معطر خواهد داشت. کمتر شدن مدت زمان قرار گرفتن در معرض فشار آب، اسید کمتری نسبت به سایر روشهای دم کردن تولید میکند در حالی که باز هم 60 تا 70 درصد کافئین موجود در فنجان نهایی را حفظ میکند.
بنابراین حتی اگر درست کردن اسپرسو فقط 30 ثانیه طول بکشد هنوز هم مقدار قابل توجهی کافئین را تامین میکند. این کافئین شات اسپرسو خوری شما را سرشار از انرژی میکند. همین ویژگی یکی از دلایل اصلی بسیاری از عاشقان اسپرسو برای نوشیدن این نوشیدنی است. همچنین این فرآیند چربیهای معطر و فراری را که در فنجان قهوه معمولی نمیتوانید پیدا کنید را به دام میاندازد.