قهوه اسپرسو پایه نوشیدنیهای بسیاری است که از موکاپات یا دستگاه اسپرسوساز برای تهیه آن استفاده میکنیم. به واحد اندازهگیری اسپرسو شات میگوییم که هر شات معادل 25 الی 28 سی سی است. زمانی که اسپرسو را با موکاپات تهیه میکنیم، باید به حجم خروجی قهوه دقت کنیم. مثلا اگر موکاپات 2 نفره است، حجم قهوه خروجی باید حدوداً 50 الی 56 سی سی باشد و اگر حجم خروجی بیشتر شود اسپرسو آبکی میشود. همچنین در صورتی که از دستگاه اسپرسو ساز استفاده میکنیم از لحظهای که نوشیدنی اسپرسو شروع به ریختن در فنجان میکند، 25 الی 28 ثانیه زمان تهیه اسپرسو است و بعد از آن باید گرفتن اسپرسو را قطع کنیم.
دبل اسپرسو معادل دو شات اسپرسو (50 الی 56 سی سی ) در یک فنجان است.
ماکیاتو یک شات اسپرسو است که مقدار کمی شیر فوم گرفته شده و فوم شیر به آن اضافه میکنیم تا طعم اسپرسو ملایمتر شود. البته در کشورهای مختلف ماکیاتو به روشهای متنوعی و مختلف سرو میشود، اما روش سنتی و اصلی تهیه ماکیاتو ثابت است؛ که برای تهیه آن یک شات اسپرسو را در فنجان مخصوص اسپرسو میریزیم و مقدار کمی شیر و فوم شیر به آن اضافه میکنیم.
لانگ ماکیاتو شباهت زیادی به ماکیاتو دارد، با این تفاوت که برای تهیه آن از دو شات اسپرسو استفاده میکنیم.
ریستریتو یک شات اسپرسو است که برای تهیه آن از همان روش گرفتن اسپرسو استفاده میکنیم ولی زمان عصاره گیری نصف زمان استاندارد برای اسپرسو بوده که در نتیجه حجم قهوه خروجی نصف اسپرسو است و قهوه غلیظتر و تیرهتر خواهد بود.
آمریکانو آب داغ به همراه یک یا دو شات اسپرسو است که بر روی آن ریخته میشود. برای تهیه آن 2/3 فنجان را با آب داغ پر میکنیم و یک شات اسپرسو روی آن میریزیم.
کافه لاته یک نوشیدنی پر طرفدار و محبوب است که برای تهیه آن به اسپرسو شیر فوم گرفته شده و فوم شیر اضافه میکنیم. به دلیل داشتن حجم بالای شیر این نوشیدنی قهوه بر پایه اسپرسو طعمی بینظیر و تلخی ملایمی دارد. برای تهیه لته یک یا دو شات اسپرسو را در فنجان میریزیم و شیر فوم گرفته شده را به آن اضافه میکنیم و روی آن را با مقدار خیلی کمی فوم شیر میپوشانیم و البته میتوان با استفاده از شیر و قلم لته آرت طرحهای بسیار جالب و زیبایی روی قهوه ایجاد کرد که به لته آرت میگوییم.
کاپوچینو از نظر ترکیب، شبیه به لته است ولی لته و کاپوچینو با هم تفاوت دارند.
حجم قهوه برای لته و کاپوچینو یکی است ولی در لته حجم شیر نسبت به کاپوچینو بیشتر است. کاپوچینو چون حجم شیر کمتری دارد طعم قهوه در آن بیشتر احساس میشود.
فنجون سرو لته معمولا 280 سیسی و فنجون سرو کاپوچینو 220 سیسی است.
فلت وایت یکی دیگر از نوشیدنیهای گرم قهوه بر پایه اسپرسو است که بیشتر در کشورهای استرالیا و نیوزلند سرو می شود.
این قهوه بسیار شبیه به کاپوچینو است با این تفاوت که لایه فوم روی آن را ندارد. یک یا دو شات اسپرسو را در یک فنجان میریزیم و شیر فوم گرفته شده را به آن اضافه میکنیم.
پیکولو لته در واقع همان لته است که در فنجان اسپرسو سرو میشود و طعم آن بخاطر شیر فوم گرفته شده و فوم شیر ملایمتر است. برای تهیه پیکو لته یک شات اسپرسو یا یک شات ریستریتو را داخل فنجان اسپرسو میریزیم و شیر فوم گرفته شده با مقدار کمی فوم شیر به آن اضافه میکنیم.
موکا ترکیبی است از کاپوچینو و شکلات. این نوشیدنی قهوه بر پایه اسپرسو از ترکیب اسپرسو، سس شکلات، شیر فوم گرفته شده و فوم شیر تهیه میشود. برای آماده کردن موکا، سس شکلات را کف فنجان سرو ریخته، یک یا دو شات اسپرسو به آن اضافه میکنیم و آنها را ترکیب میکنیم. سپس شیر فوم گرفته شده را به فنجان اضافه میکنیم و کمی فوم شیر روی آن میریزیم. میتوانیم روی نوشیدنی را با پودر کاکائو تزیین کنیم.